Pgb’ers haken af na controle

Pgb'ers controle afhakers

Ongeveer tien tot twintig procent van de persoonsgebonden budgethouders die te maken krijgen met extra controle, ziet alsnog af van het pgb. Dat meldt het Functioneel Parket. Het staat volgens het Openbaar Ministerie niet vast of dit ook potentiële fraudeurs zijn.

In totaal hebben ongeveer 30.000 houders van een persoonsgebonden budget in de afgelopen periode extra controle gekregen. Tijdens deze controle wordt er gekeken of het ontvangen budget wel is uitgegeven aan zorg. Dit is één van de maatregelen die staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid heeft genomen om fraude tegen te gaan.

Vandaag start de strafzaak tegen Yvonne B. en twee medeverdachte. De drie worden verdacht van fraude met persoonsgebonden budgetten. In totaal zouden zij €800.000 aan zorggeld achterover hebben gedrukt. In totaal heeft het Functioneel Parket vijftien tot twintig zaken in onderzoek. En dit is slechts een klein deel van het vermoedelijke totale aantal pgb fraudegevallen. Het OM zegt die zaken eruit te pakken waar lessen uit getrokken kunnen worden over bijvoorbeeld nieuwe vormen van fraude.

Dankzij strafrechtelijke onderzoeken zijn er inmiddels maatregelen genomen. Zo krijgen budgethouders niet meer rechtstreeks een zak met geld maar wordt het geld ondergebracht bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die keert het geld uit aan de door de budgethouder ingehuurde zorginstelling. Daarnaast moeten personen die in aanmerking willen komen voor een pgb fysiek aanwezig zijn tijdens het intakegesprek bij een zorgkantoor. Voorheen was het ook mogelijk om deze intake telefonisch af te handelen.

Bron: NOS

Last Updated on 10 september 2020 by Rob de Graaf