Vanaf 2015 toch geconcentreerde spoedzorg?

Spoedzorg

Het Zorginstituut Nederland is druk bezig om alle patiëntenverenigingen, zorgaanbieders en zorgverzekeraars te vragen om samen te kijken naar de kwaliteitseisen van de toekomstige spoedeisende hulpen. Indien deze disciplines hier niet samen uitkomen stelt het Zorginstituut zelf een commissie samen die dit moet gaan formuleren.

Met grote regelmaat is er al in het nieuws geweest dat de zorg binnen Nederland moet gaan veranderen en een andere structuur moet gaan aannemen. Patiënten komen bijvoorbeeld te gemakkelijk op een SEH terecht, terwijl ze ook bij een huisartsenpost geholpen hadden kunnen worden. Het verschil in kosten is 200 euro per persoon. Ook door het centraliseren van de spoedzorg zou geld bespaard kunnen worden, zo pleit het Zorginstituut Nederland. Binnen grote regio’s gaan vooral in de nacht een aantal Spoedeisende hulpen gesloten worden en worden bepaalde patiënt categorieën onderverdeeld over een aantal ziekenhuizen. Juist door dit laatste kwam afgelopen juli de Autoriteit Consument & Markt in opstand. Zij gaven aan dat deze wijzigingen mogelijk in strijd zijn tegen de mededingingswet. Hierdoor moeten nu goed onderbouwde kwaliteitsstandaarden komen, welke onafhankelijk opgesteld zijn. Hierbij wordt uiteraard ook gekeken naar wat de voordelen voor de patiënt zijn, na het wegvallen van de overige keuzemogelijkheden.

We gaan binnenkort dus zeker meer horen over de concentratie van de spoedzorg als bovengenoemde disciplines met elkaar om de tafel hebben gezeten. Maar wat wij ons dan afvragen is dat indien de spoedzorg in de nacht gecentraliseerd gaat worden en u toevallig een  budgetpolis heeft, waar u dan nog terecht kan met uw klachten? Moet u dan straks echt naar Groningen voor een behandeling in de nacht?  JA, dit is mogelijk en dat is het nadeel van de paar euro’s die u extra heeft kunnen besparen op de zorgpremie, iets wat u nu veel meer geld kan gaan kosten.

Wij houden de vorderingen in de gaten, zodra we meer weten houden wij u zeker op de hoogte! Blijf ons volgen op social media en op de website!

 

Last Updated on 4 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.