Welke zorgpolissen zijn er?

Nagenoeg iedereen die in Nederland woont en werkt, is verplicht tot het afsluiten van een basisverzekering. Zorgverzekeraars hanteren verschillende prijzen voor dit “basispakket”. In dit artikel leggen wij je uit welke zorgpolissen er zijn en wat de verschillen zijn waardoor de prijs verandert.

Welke zorgpolissen zijn er?

Voor de zorgverzekering 2024 kan men kiezen uit vier verschillende soorten polissen:

 • Restitutiepolis (volledige keuzevrijheid)
 • Naturapolis (gedeeltelijke keuzevrijheid)
 • Combinatiepolis (gedeeltelijke keuzevrijheid)
 • Budgetpolis (beperkte keuzevrijheid)

Iedere polis kenmerkt zich op de keuzevrijheid die men heeft voor het selecteren van een zorgverlener. Dit is geheel afhankelijk van je wensen en behoeftes voor de aankomende zorgperiode. In onderstaande tekst kun je de uitleg van de verschillende polissen inzien en bepalen welke aansluit op jouw wensen.

Restitutiepolis

Met een restitutiepolis ben je verzekerd van een volledige keuzevrijheid bij de selectie van een zorgverlener. Je zorgverzekeraar zal de kosten te allen tijde dekken tot het gangbare marktconforme tarief. Wel kan het zo zijn dat de aanbieder van keuze niet is gecontracteerd door de zorgverzekeraar, waardoor je zelf de kosten dient voor te schieten, waarna de zorgverzekeraar het bedrag naar jou zal overmaken.

Voordelen restitutiepolis

 • Volledige vrije keuze in zorgverlener
 • Voor enkele euro’s meer per maand volledig gedekt.

Nadelen restitutiepolis

 • Bij niet gecontracteerde zorgverleners het bedrag voorschieten

Naturapolis

Bij een naturapolis heb je recht op zorg. Dit betekent dat de zorgverzekeraar voor alle vormen van zorg afspraken maakt met zorgaanbieders en deze zorg voor je koopt. Deze zorgaanbieders waarmee afspraken gemaakt worden, zijn de zogenoemde gecontracteerde zorgaanbieders. Een naturapolis maakt gebruik van de zorgverleners waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft. De zorgverzekeraar heeft bij deze zorgverleners de verplichting om de kosten die gemaakt zijn volledig te vergoeden. Je krijgt dan zelf geen rekeningen thuis en hoeft de gemaakte kosten niet voor te schieten. Veel zorgverleners hebben dan ook contracten met de zorgverzekeraars. Als ze dit niet doen, lopen zij het risico dat zij mogelijk minder verdienen op de geleverde diensten. Indien je een naturapolis hebt, kun je wel gebruik maken van zorgverleners, waar je zorgverzekering geen contract mee heeft. Het risico hiervan is dat u 10-20% van de gemaakte kosten zelf dient te betalen, omdat de zorgverzekeraar alleen de marktconforme prijs zal betalen voor de behandeling of therapie die je hebt ondergaan.

Voordelen naturapolis

 • Nog steeds een ruime keuze in zorgverleners voor een lagere prijs dan de restitutiepolis.

Nadelen naturapolis

 • Bij gebruik niet gecontracteerde zorg een eigen bijdrage tot 25% van de kosten van de behandeling

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is één van de vormen waar je voor kunt kiezen bij een basisverzekering. Hierbij heb je voor sommige vormen van zorg recht op zorg (natura) en voor andere vormen heb je recht op een vergoeding van de kosten (restitutie). Ook bij een combinatiepolis kan de zorgverzekeraar afspraken gemaakt hebben voor het restitutie gedeelte. Er is dan sprake van een combinatie tussen vormen van zorg met natuurvoorwaarden en vormen van zorg met gedeeltelijk gecontracteerde voorwaarden. Voor de gedeeltelijk gecontracteerde voorwaarden geldt dat je de zorgkosten vergoed krijgt wanneer je naar één van de gecontracteerde zorgaanbieders gaat. Bij het bezoeken van een niet gecontracteerde zorgaanbieder moet je mogelijk (een deel van) de rekening zelf bekostigen.

Budgetpolis

De budgetpolis ofwel budget zorgverzekering is een goedkope basisverzekering, dit is dan ook het kenmerk waaraan deze zorgverzekering te herkennen is. Het grote nadeel van deze budgetpolis is dat je voor sommige gevallen slechts in een aantal ziekenhuizen binnen Nederland geholpen kan worden. De zorgverzekeraar heeft de zorg voor een scherpe prijs ingekocht bij slechts een aantal centra, dit kan resulteren in veel reistijd, of indien je gebruik maakt van een niet gecontracteerde zorgverlener een hoge rekening die je alsnog zelf moet betalen.

Voordelen budgetpolis

 • Je zou het de prijs kunnen noemen maar gezien de nadelen, kan je dit ook geen voordeel noemen, daar er eerder is gebleken dat mensen met een budgetpolis gemiddeld 277 euro aan extra kosten maken.

Nadelen budgetpolis

 • Zeer beperkte keuzevrijheid, bij niet gecontracteerde zorg een vergoeding tot slechts 65% van de marktconforme prijs.
 • Medicatie en hulpmiddelen vaak enkel digitaal te bestellen
 • Contact met zorgverzekeraar enkel digitaal mogelijk

Zorgpolissen vergelijken

Nu je het inzicht hebt gekregen in de vraag: Welke zorgpolissen zijn er?, kun je wellicht voor jezelf de keuze maken welke polis het beste aansluit op jouw wensen. Je kan heel eenvoudig in onze zorgvergelijker aangeven welke keuzevrijheid je wenst, de polissen zullen dan automatisch worden geselecteerd in de uitkomsten. Hierdoor kun je zelf een keuze maken in welke zorgverzekering het beste bij jou past, start nu met je zorgpremie vergelijken.

 

Last Updated on 9 april 2024 by Team ZorgverzekeringWijzer