Alsnog 1 miljard winst zorgverzekeraars

Winst zorgverzekeraars

De zorgverzekeraars hebben in 2014 minder winst gemaakt dan de voorgaande jaren blijkt uit een document van de Nederlandsche Bank (DNB). De winst die behaald werd over 2014 bedraagt alsnog 1 miljard euro daar een jaar eerder 1,5 miljard winst werd gehaald. Het totale bedrag dat is betaald door de consumenten is 41 miljard euro.

Minder winst zorgverzekeraars door premieverlaging

De Nederlandsche Bank zegt dat de lagere winst mede is veroorzaakt door het inzetten van de buffers om de zorgpremie van 2015 te verlagen. Ook is het zo dat de zorgkosten van 2014 mee zijn gevallen ten opzichte van de prognoses en doordat de bedrijven goede beleggingsresultaten hebben gehad.

Declaraties

Zorgverzekeraars Nederland stelt in een reactie in het Financiële Dagblad dat de winst is te danken aan de lagere zorgkosten in eerdere jaren. De verzekeraars houden namelijk altijd rekening met declaraties van eerdere jaren die alsnog binnen kunnen komen.

Winsten individuele zorgverzekeraars

Tot dusverre heeft alleen de Achmea holding haar cijfers bekend gemaakt, deze is uitgekomen op een totale winst van 257 miljoen euro. Het jaar daarvoor was dit nog 319 miljoen euro.

Waar gaat de winst voor gebruikt worden?

Dit is gedeeltelijk al gebeurd door de premie van 2015 lager te houden dan noodzakelijk was en hiermee is al een deel van de 1 miljard euro gemoeid. Tevens is de solvabiliteit gestegen van de verzekeraars van 216% naar 238% in 2014.  Het is nog niet bekend wat er gaat gebeuren voor de zorgverzekering van 2016, zodra we meer gegevens binnenkrijgen over de premie dan houden we u uiteraard op de hoogte.

Last Updated on 9 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.