In 2016 plastische chirurgie terug in het basispakket?

Plastische chirurgie zorgverzekering

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de plastische chirurgen een opening gegeven zodat deze zorg mogelijk weer in het basispakket gaat vallen. De minister riep op haar beurt: “Doe mij een voorstel dat ik niet kan weigeren.” Aldus de minister gisterenavond in het programma van Tros Radar.  Dit is een reactie op meer dan 1000 inzendingen die consumenten hebben gedaan naar het programma die meenden recht te hebben op een medisch noodzakelijke behandeling bij de plastische chirurg maar dit niet vergoed kregen van hun verzekeraar.

Gaat de minister tegen alle adviezen in?

Plastische chirurgie is al vanaf 2005 uit het basispakket gehaald omdat toenmalig minister Hoogervorst van mening was dat hier teveel misbruik van werd gemaakt. Een oorzaak hiervan was dat de scheiding tussen cosmetische chirurgie en noodzakelijke plastische chirurgie een dunne scheidingslijn had. Wil deze vergoeding terug naar het basispakket komen dan zullen er zeer harde afspraken gemaakt moeten worden over de indicatiestelling.  Deze afspraken zullen door de plastische chirurgen zelf worden opgesteld en minister Schippers zal dit gaan beoordelen of dit voldoende is.

Snel doorpakken nu?

De verwachtingen zijn dat de plastische chirurgen, die er veel baat hebben dat een aantal behandelingen weliswaar onder bepaalde voorwaarden terug komt in het basispakket, snel om de tafel gaan zitten met de minister om dit op te pakken. Wellicht is het straks weer mogelijk vanuit het basispakket gebruik te maken van medisch noodzakelijke plastische chirurgie.

Zodra wij meer nieuws ontvangen met betrekking tot de vergoeding van plastische chirurgie  of van de zorgverzekering 2016 laten wij dit u zo snel mogelijk weten, blijf ons volgen op social media of via de website!

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.