Zorgverzekeraars hebben genoeg reserves

reserves zorgverzekeraars

De zorgverzekeraars hebben een gezamenlijk vermogen van 3,3, miljard euro welke zij aan reserves achter de hand houden. Dit heeft de consumentenbond berekend aan de hand van informatie die zij hebben verkregen. Volgens hen is dit bedrag onnodig hoog en moeten ze hiermee de zorgpremie juist drukken in plaats van achter de hand te houden.

Eerste zorgverzekeraar stijgt meer dan berekend

De eerste zorgverzekeraar “DSW” heeft al enkele weken geleden haar premie bekend gemaakt en deze is fors hoger dan de stijging van de 3,50 euro die het kabinet heeft berekend.  De zorgpremie van DSW stijgt namelijk bijna met 10 euro per maand. Volgens DSW heeft dit te maken dat de verzekeraars volgens de Europese Unie zich moeten houden aan een bepaalde hoogte van de reserves om eventuele crisis op de vangen.

Verzekeraars wees meer transparant!

De ene verzekeraar steekt meer geld in het drukken van de zorgpremie vanuit de reserves dan de andere. De vraag is dan ook; hoeveel geld moet er dan daadwerkelijk vanuit Europa op de plank blijven liggen om die eventuele crisis op te kunnen vangen? Het zou fijn zijn als iedere verzekeraar aangeeft wat de stand van de reserves is op dit moment en hoeveel geld zij dan ook daadwerkelijk terug geven aan de consumenten om de prijs te laten dalen.

Wat zijn de verwachtingen voor de komende periode?

De verwachting is dat binnen nu en 2 weken de overige zorgverzekeraars met de prijzen voor de zorgpremie 2017 naar buiten zullen treden. Op dat moment kunnen we meer duidelijkheid verkrijgen over de stijging van de zorgpremie bij de overige verzekeraars. De verwachting vanuit ZorgverzekeringWijzer is dat de verzekeraars een stijging doormaken van 5,5 a 6 euro per maand. Echter is dit volledig afhankelijk van de inzet van de reserves van de verzekeraars en dat zullen we echt nog even moeten afwachten.

De laatste zorgverzekeraars, vooral de prijsvechters zullen uiterlijk 19 November de prijs van hun zorgpremie bekend moeten maken.  Het is dan ook verstandig om te wachten met je zorgpremie vergelijken tot deze datum zodat je een helder overzicht kan verkrijgen van alle zorgverzekeraars.

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.