Tien procent maakt geen gebruik van zorg vanwege eigen risico.

Zorg wordt niet gebruikt door eigen risico

De Tweede kamer heeft de afgelopen week een document gepubliceerd waaruit blijkt dat tien procent van de mensen geen gebruik maakt van de zorg vanwege de financiële consequentie van het eigen risico.  Dit is volgens het onderzoek van TNS Nipo, echter hebben ze ook een onderzoek van het onderzoeksbureau NIVEL waaruit blijkt dat een stijging van het eigen risico niet gepaard gaat met een toename van zorgmijders. De staatssecretaris van Volksgezondheid, dhr. Van Rijn stelt dat het eigen risico voor de lage inkomens in gecompenseerd door de hoogte van de zorgtoeslag.

Afschaffen van eigen risico zorgt voor stijging zorgpremie.

Indien men het eigen risico voor de zorg helemaal zou willen afschaffen dan zou de zorgpremie 2018 met 248 euro stijgen op jaarbasis. Echter blijven er verschillende politieke partijen (SP,PVV,Denk en PVDA) van mening dat deze kostenpost van tafel zou moeten. Hoe het er met dit onderwerp tijdens de coalitiebesprekingen op tafel ligt daar laat men zich tot nu toe nog niet over uit.

Heldere regels voor chronisch zieken en gehandicapten.

Een groep die altijd te maken heeft met het eigen risico in de zorg zijn de chronische zieken en de gehandicapten.  Deze zitten vrijwel altijd in januari al aan het limiet en dienen deze kosten te betalen. Uiteraard kunnen ze gebruik maken van de betaalregelingen van de betreffende zorgverzekeraars, maar daar schiet men weinig mee op. Hier wordt nu ook naar gekeken of er voor deze groepen een afwijkende regel ingebouwd kan worden binnen het huidige systeem zodat dit bedrag voor deze groepen omlaag zou kunnen. Veelal kunnen deze groepen dit bedrag terugvragen via de gemeente waarin zij woonachtig zijn echter in de praktijk blijkt dat dit per gemeente ook verschillend is. Er wordt dan ook gepleit voor een gemeentelijk basispakket in 2018 zodat het voor iedereen hetzelfde is.

In principe zullen alle wijzigingen van het basispakket bekend gemaakt worden op prinsjesdag ofwel 19 September 2017. Echter verwachten wij snel meer nieuws over het eigen risico daar het voor vele politieke partijen een speerpunt is tijdens de coalitie onderhandelingen. Zodra wij meer nieuws hebben houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent dit onderwerp.

Last Updated on 11 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.