Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

inkoopproces zorgverzekeraars

Inkoopprocessen zorgverzekeraars niet efficiënt genoeg

18 mrt 2014

De inkoopprocessen van zorgverzekeraars zijn volgens hoogleraar Wim Groot nog niet efficiënt genoeg. Consumenten betalen hierdoor jaarlijks 100 euro meer zorgpremie dan feitelijk noodzakelijk is. De stelling van de docent aan de Universiteit van Maastricht sluit aan bij de conclusie die de Nederlandse Zorgautoriteit heeft getrokken naar aanleiding van een diepgaand onderzoek naar deze inkoopprocessen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakte de resultaten van het onderzoek bekend. Hieruit blijkt dat de inkoopprocessen van zorgverzekeraars nog niet efficiënt genoeg zijn waardoor er veel geld verkwanseld wordt.

NZa adviseert wijziging Zorgverzekeringswet
De waakhond heeft als advies meegegeven de Zorgverzekeringswet te wijzigen zodat deze processen in de toekomst efficiënter gemaakt kunnen worden. De Nederlandse Zorgautoriteit beveelt aan om artikel 13 zodanig te corrigeren dat zorgverzekeraars niet meer verplicht zijn behandelingen die niet zijn uitgevoerd door een zorgaanbieder waar een contract mee is afgesloten te vergoeden.

Restitutie en naturapolis
Momenteel zijn zorgverzekeraars alleen wanneer er een naturapolis afgesloten is niet verplicht om zorg bij een aanbieder zonder contract te vergoeden. In het geval van een restitutiepolis zijn zij verplicht om in ieder geval een groot deel van de behandeling te vergoeden. Hierdoor worden de kosten van de zorg onnodig opgedreven. Daarnaast kan het zijn dat de zorginstantie geen contract heeft gekregen omdat de zorgverzekeraar niet te spreken was over de deugdelijkheid van de zorg die door de desbetreffende instantie wordt verschaft. Hier leest u wat het verschil is tussen een restitutie en naturapolis.

Tweede Kamer
Staatssecretaris van Rijn heeft al een voorstel ingediend bij de Tweede Kamer voor het aanpassen van de Zorgverzekeringswet. De Tweede Kamer leden zullen deze kwestie binnenkort bespreken. Hoogleraar Wim Groot stelt dat met het aanpassen van artikel 13 er op jaarbasis een miljard euro bespaard kan worden. 

 

 

Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige en verbetermanager binnen de zorg. "Sinds het begin van de website hebben wij gekeken hoe we het zo eenvoudig mogelijk kunnen maken voor de consument om hun weg te vinden in het oerwoud van de verzekeraars." U kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.