20 tips voor je zorgverzekering

de goedkoopste zorgverzekering van 2024

Je hebt nog een paar weken de tijd om het hele jaar goed verzekerd te zijn en dat kost je maar een paar minuten als je onze tips leest. We houden het eenvoudig en zetten ze hieronder voor je op een rij.

Tip 1

Ben je gezond? Overweeg dan eens een vrijwillig eigen risico. Je bespaart in ieder geval 250 euro premie en in het slechtste geval ben je 250 euro duurder uit. Want je echte risico is natuurlijk 500 euro meer eigen risico minus je premiebesparing.

Tip 2

Het eigen risico, ook het vrijwillige, geldt niet voor je aanvullende verzekeringen, je minderjarige kinderen en de huisarts. Je kunt dus best een hoog vrijwillig eigen risico combineren met een goed aanvullend pakket.

Tip 3

Verzeker de kinderen op de polis van de ouder met het beste pakket. Dan profiteren ze gratis mee van de beste aanvullende verzekering. Erg belangrijk bij de vergoeding voor brillen en lenzen of orthopedisch schoeisel.

Tip 4

Deze tip lijkt je geld te kosten, maar bespaart je enorme bedragen als je graag zelf je zorgverlener kiest. Betaal ietsje meer premie voor de vrije keuze zorgverzekering, maar krijg wel alle verzekerde nota’s van de zorgverleners vergoed. Mijd dan de natura of budgetverzekering.

Tip 5

Verzeker je eigen bijdrage van de medicijnen die je waarschijnlijk gebruikt. Het is zonde als je dat onnodig zelf betaalt. ZorgverzekeringWijzer heeft een handig overzicht gemaakt van de verzekeraars die de eigen bijdrage medicijnen vergoeden.

Tip 6

Brillen en lenzen zijn duur genoeg en toch noodzakelijk. Het oog wil ook wat! Maar als je dan toch aan het vergelijken bent, neem dan deze periodieke kostenpost even mee. Zoals hierboven al is geschreven valt dit onder de aanvullende verzekering dus is er geen eigen risico. Lees hier welke verzekeraars je bril vergoeden en lees hier welke verzekeraars je lenzen vergoeden.

Tip 7

Neem iets meer de tijd en verzeker je partner niet per se op dezelfde verzekering al jij. Wellicht heeft je partner een andere zorgbehoefte en een heel ander aanvullend pakket nodig. En nogmaals, verzeker de kinderen bij de partner met het beste pakket.

Tip 8

Vaak geldt er een maximale termijn voor een vergoeding. Bijvoorbeeld maximaal één bril per 2 jaar of een maximale periode voor bijvoorbeeld beugels. Kijk je bestaande polis na en stapt op tijd over naar een andere zorgverzekering.

Tip 9

Laat u zich wellicht in het buitenland behandelen? Zorg dan altijd voor een verwijzing door de huisarts en overleg met de verzekeraar. De kosten worden van een niet spoedeisende behandeling dan vaak naar het Nederlandse tarief vergoed tenzij u dit aanvullend heeft verzekerd.

Tip 10

Als je regelmatig in het buitenland bent is het belangrijk dat je de spoedeisende medische buitenlanddekking goed op orde hebt. Spoedeisende medische zorg wordt vaak wel vergoed maar dan meestal maximaal het Nederlandse tarief. Dat is echt onvoldoende als je in Zwitserland met een helikopter van de piste wordt afgeplukt en dan direct naar een privé kliniek wordt vervoerd. Je reisverzekering betaalt, als het al gedekt is, secundair, dus gaat minimaal uit van een bestaande zorgverzekering. Bekijk hier welke verzekeraars een goede aanvullende buitenlanddekking bieden.

Tip 11

Je hebt al een collectieve korting? Wil je dan de hoogste korting of wil je dan de laagste premie? Veel verzekeraars geven korting op oude duurdere polissen en lanceren regelmatig nieuwe producten tegen een lager tarief. Toch even de premies vergelijken lijkt me wel het beste.

Tip 12

Dan de tandarts. De beste verzekering is regelmatig je gebit laten controleren door de tandarts. Daar heb je eigenlijk geen tandartsverzekering voor nodig. Bovendien kan je tandarts je attenderen op toekomstige kosten zodat je tijdig wel een aanvullend pakket tandarts kunt afsluiten.

Tip 13

De beugel van je kinderen valt meestal niet onder de tandartsverzekering, maar onder één van de aanvullende pakketten met orthodontie minderjarigen. Ook hier geldt dan weer geen eigen risico omdat het een aanvullend pakket is. Denk wel aan de periode van bijvoorbeeld maximaal twee jaar dekking.

Tip 14

Wil je afvallen? En wie wil dat niet? Bekijk de vergoedingen van de zorgverzekeringen obesitas.

Tip 15

Vraag zorgtoeslag aan. Als je alleenstaand bent en je inkomen is € 23.500 of lager kun je zorgtoeslag krijgen. Heb je samen met je partner een gezamenlijke inkomen van € 31.250 of lager dan kunnen jullie ook een zorgtoeslag ontvangen. Check dit op de website van de Belastingdienst.

Tip 16

Betaal je premie per jaar en niet per maand. Meestal krijg je 3% korting als je per jaar betaalt. Gauw verdient toch?

Tip 17

Laat je huisarts je behandelen en vraag niet te snel om een doorverwijzing naar een specialist. De huisarts van namelijk niet onder je eigen risico en de doorverwijzing wel.

Tip 18

Maak je eigen risico nog dit jaar op. Veel mensen hebben een kwaaltje waarmee ze nog eens naar de dokter willen gaan. Wellicht heb je in 2017 je eigen risico al benut zodat dat nu niet meer geldt en start je in 2018 weer met een nieuw eigen risico terwijl je verder kerngezond bent. Ga dan gauw naar de dokter!

Tip 19

Vergelijk en sluit je zorgverzekering via onze site www.ZorgverzekeringWijzer.nl af. Wij zijn echte mensen en geen eigendom van een verzekeraar of groot bedrijf. Bovendien kunnen we je (ook persoonlijk) adviseren over je andere verzekeringen. Je kunt gewoon bij ons naar binnenlopen in Ouderkerk aan de Amstel. Maar liever niet allemaal tegelijk!

Tip 20

Ben je lid van een patiëntenvereniging? Dat kost je in ieder geval een jaarlijkse bijdrage. Kijk hier welke verzekeraars het lidmaatschap van de patiëntenvereniging vergoeden.

Conclusie

Een zorgverzekering is een verzekering en geen rekening courant. U weet niet wat u volgend jaar mankeert. Maar veel mensen kunnen wel een beetje inschatten welke kosten ze volgend jaar in ieder geval gaan maken en stemmen daar hun zorgverzekering op af. Een bevalling zien de meeste mensen gelukkig ruim van tevoren aankomen. Dit geldt ook voor de tandarts, bril, fysiotherapeut, beugel, medicijnen en nog veel meer. Daarom loont het om u hierin te verdiepen. U bent hierdoor volgend jaar passender verzekerd en vermoedelijk bent u nog goedkoper uit ook. Vergelijk bij een écht onafhankelijke website met een voldoende groot aanbod waar geen enkele verzekeraar een belang in heeft zoals www.ZorgverzekeringWijzer.nl

Wilfred Mooij ffp

Last Updated on 15 november 2022 by Team ZorgverzekeringWijzer

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.