Ben je zwanger en ga je bevallen in 2019?

Bevallen in het ziekenhuis

kosten bevallen 2019Ben je op dit moment zwanger, of hoop je dat je binnenkort zwanger geraakt, dan is de kans groot dat je in 2019 gaat bevallen. Heel vaak komt er dan van alles op je af, familieleden die je elke dag stalken, vriendinnen die allemaal gratis cadeau dozen aanvragen en laten we dan niet de verkoper vergeten die dan toch echt gaat vertellen dat je toch dat hele dure matras gaat kopen omdat deze echt beter zou zijn. Kortom, een fantastische periode maar wel een gekkenhuis, toch is het wel verstandig om ook even je zorgverzekering goed onder de loep te nemen.

Bevallen, het gaat nooit zomaar vanzelf en er is altijd wel wat hulp bij nodig en in sommige gevallen brengt dit extra kosten met zich mee. Het is dan ook goed om te bekijken of je (aanvullende) zorgverzekering op dit moment die kosten allemaal gaat dekken. Denk hierbij aan zaken zoals, een kolfapparaat, of de wettelijke bijdrage van de kraamhulp of als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische indicatie. In dit artikel zetten we alles even voor je op een rijtje.

Basispakket van de zorgverzekering en Zwangerschap

Vanuit je basisverzekering krijg je een aantal zaken vergoedt van je zorgverzekeraar zoals:

  • Termijnechografie door huisarts of verloskundige
  • Ziekenhuisopname i.v.m. complicaties tijdens de zwangerschap
  • Medisch noodzakelijke hulp door gynaecoloog en/ of verloskundige
  • Kraamzorg (wel eigen bijdrage)
  • Bevallen in het ziekenhuis, let op zonder medische indicatie geldt een eigen bijdrage.

*Voor bovenstaande zaken geldt er ook geen gebruik van het eigen risico.

Ook uit het basispakket maar waar je wel aanspraak maakt op je eigen risico:

  • Bloedonderzoek
  • Gynaecologische hulp
  • Hulp bij zwanger worden
  • IVF, KI, ICSI, IUI
  • Ambulancevervoer

Kosten kraamzorg 2019

Zoals je ziet, zijn dit wellicht allemaal zaken waar je hiervoor nog niet aan had gedacht, gelukkig kan je een aanvullende verzekering afsluiten om enkele van deze kosten te dekken:

Voor de NIPT test betaal je zelf een vergoeding van 175 euro, dit valt niet onder het basispakket van de zorgverzekering, mits hier een medische indicatie voor geldt, dan gaan deze kosten van uw eigen risico af!

Het kan daarom echt lonen om te bekijken of je een aanvullend pakket kan afsluiten voor 2019. Je kunt op de links in de tekst klikken voor de specifieke vergoedingen per onderdeel te bekijken of je kunt deze als extra opties selecteren in het filter van onze zorgvergelijker.

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiƫnt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.