Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding hulpmiddelen spreken 2019

Zijn er hulpmiddelen om beter te kunnen spreken?

Mensen met een spraakstoornis kunnen gebruik maken van een spraakversterker. Een spraakstoornis kan onder andere zijn veroorzaakt door een operatieve verwijdering van het strottenhoofd, de ziekte van Parkinson of door een stembandaandoening.
Door een spraakversterker wordt de spraak versterkt, de stem wordt hierdoor goed hoorbaar gemaakt. Een spraakversterker bestaat uit een microfoon en een versterker. Degene die spreekt kan de microfoon zelf voor de mond houden. Indien dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld in verband met een handicap, kan de microfoon op een zwanenhals worden geplaatst die op een tafel of een rolstoel kan worden geklemd. Het is ook mogelijk om de microfoon te verwerken in een hoofdtelefoon, de microfoon wordt dichtbij de mond geplaatst.  
 

Is een spraakversterker ook mogelijk bij een stemprothese? 

Mensen met een stemprothese kunnen ook een spraakversterker gebruiken. Een stemprothese wordt geplaatst na een operatieve verwijdering van het strottenhoofd. Dit is een klein buisje wat tussen de luchtpijp en de slokdarm wordt geplaatst. Het doel van een stemprothese is om mensen opnieuw te leren spreken. Naast een stemprothese kan er ook gebruik worden gemaakt van een elektrolarynx waarmee iemand na verwijdering van het strottenhoofd opnieuw kan leren spreken.
 

Wat is een elektrolarynx?

Dit is een soort stemprothese waarmee de patiënt toch weer klanken kan voortbrengen. Een elektrolarynx wordt tegen de keel gehouden, gaat trillen en brengt op die manier ook het aanzetstuk in trilling. Een elektrolarynx is de gemakkelijkste methode om opnieuw te leren spreken. Het kan ook direct na de operatie gebruikt worden. Het is eenvoudig in gebruik en het genezingsproces wordt er niet door gehinderd. De elektrolarynx kan ook in een tracheostoma worden geplaatst, zodat mensen die verlamd zijn en kunstmatig beademd worden, toch kunnen communiceren.
 

Zijn er nadelen bij het gebruik van een elektrolarynx?

Het nadeel van een elektrolarynx is dat de stem heel blikkerig klinkt. Bij de moderne uitvoeringen kan de gebruiker wel zelf de toonhoogte en het volume regelen, wat de communicatie vergemakkelijkt en verbetert.
Ook kan er tijdens de operatie een ventiel-stemprothese (spraakknopje) geplaatst worden in de wand tussen de luchtpijp en de slokdarm. Dit knopje vormt een verbinding tussen de luchtpijp en de slokdarm en zorgt er voor dat voeding en dranken niet van de slokdarm in de luchtpijp komen. Door middel van het ventiel kan er lucht vanuit de longen naar de slokdarm gestuurd worden. Het tracheostoma moet hiervoor worden afgesloten met bijvoorbeeld een vinger of met behulp van een pleister met een klepje. Het slokdarmweefsel wordt door de langsstromende lucht in trilling gebracht en brengt zo geluid voort. In de mond-, neus- en keelholte wordt dit geluid tot verstaanbare spraak gevormd.
 

Welke vergoeding is mogelijk bij de aanschaf van hulpmiddelen voor het spreken? 

Hulpmiddelen bij spreken worden onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Voor deze vergoeding geldt geen wettelijke bijdrage, het eigen risico geldt wel. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering worden de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding vermeld. In het onderstaande overzicht vind je meer informatie over welke hulpmiddelen door je zorgverzekering worden vergoed.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding hulpmiddelen spreken 2019 scoort gemiddeld: 1 4 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.