Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding verzorging en verpleging op bed 2019

Verzorging en verpleging op bed

Voor verzorging van een ziek persoon die bedrust moet houden, zijn meerdere hulpmiddelen beschikbaar. Zoals: bedden, matrassen, rol- en glijlakens, bed beschermende onderleggers, bedgalgen, bedhekken, bedrugsteunen en bedtafels , ondersteek, dekenbogen.

Bedden

Bedden die verstelbaar zijn in hoogte, de verstelbare hoogte van een bed is noodzakelijk voor degene die de patiënt verzorgt. Bij het wassen en/of andere verzorgende handelingen kan de verzorgende de hoogte van het bed afstellen op zijn/haar eigen lichaamslengte zodat er bij de verzorgende geen rugklachten ontstaan.   

Matrassen                                                                                                                             

Mensen die door ziekte lang in bed moeten liggen, kunnen doorligwonden krijgen. Druk- en schuifkrachten kunnen deze wonden veroorzaken. Om dit te voorkomen wordt er een antidecubitus matras gebruikt, dit is een druk verlagend matras. Het antidecubitus matras wordt op een basismatras gelegd. De druk wordt gelijkmatig verdeeld. Druk- en schuifkrachten worden sterk gereduceerd. De eigenschappen van het antidecubitus matras zijn: dampdoorlatend, antibacterieel, glad en zacht oppervlak en huidvriendelijk.                        

Rol- en glijlakens

Dit hulpmiddel wordt gebruikt bij een patiënt die zich beperkt of helemaal niet kan bewegen. De positie van de patiënt kan door de verzorgende in bed worden veranderd zonder de rug van de verzorgende te belasten. In alle richtingen glijdt het laken even goed. Vooral bij zware patiënten is een rol- en glijlaken belangrijk.

Bed beschermende onderleggers

Een bed beschermende onderlegger wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat het matras schoon blijft. Het wordt o.a. gebruikt bij patiënten die wondvocht kunnen verliezen of incontient zijn van urine en/of ontlasting. 

Bedgalgen (bedpapegaai)

Een bedgalg bestaat uit een standaard met een h-vormige voet waaraan een triangel hangt. De bedgalg wordt naast het bed van een patiënt geplaatst, de triangel hangt boven het bed. Aan de triangel kan de patiënt zich optrekken, om zelfstandig van houding te veranderen of te gaan zitten.

Bedhekken

Een bedhek zorgt voor de veiligheid van de patiënt. Het voorkomt dat de patiënt uit bed valt. Het bedhek wordt bevestigd aan de zijkanten van het bed. Het hek is verschuifbaar en kan omlaag of omhoog worden gezet zodat de patiënt niet de gehele dag tegen het hek aan hoeft te kijken. Het wordt vooral gebruikt (tijdens het slapen) bij patiënten die een hoger risico hebben om uit bed te vallen.

Bedrugsteunen en bedtafels

Als een patiënt wilt lezen of eten is een bedrugsteun een ideaal hulpmiddel. Een bedrugsteun is meestal verstelbaar. Bij bijvoorbeeld het urineren kan de patiënt rechtop zitten. Indien de patiënt wilt lezen kan de steun anders worden ingesteld (enigszins schuin). Er zijn bedtafels in verschillende uitvoeringen. Bijvoorbeeld: een houten blad met aan beide kanten steunen die op de zijkanten van het bed kunnen worden geplaatst. Of een metalen staande standaard waaraan een blad is bevestigd wat boven het bed kan worden geplaatst. Een bedtafel wordt gebruikt om te eten, maar ook om te lezen, de patiënt hoeft hierdoor het boek niet vast te houden en wordt zo toch in staat gesteld om te lezen. Er zijn ook speciale laptopbedtafels, hierdoor wordt de patiënt in staat gesteld om zijn/haar laptop te kunnen gebruiken.

Ondersteek

Voor patiënten die het bed niet kunnen of mogen verlaten, wordt voor het urineren en/of ontlasting een ondersteek gebruikt. Een ondersteek is gemaakt van roestvrij staal of kunststof.

Dekenbogen

Wanneer de druk van een deken of dekbed op het lichaam niet gewenst is, wordt er een dekenboog gebruikt. De dekenboog zorgt ervoor dat de deken of het dekbed niet in aanraking komt met het lichaam. Deze boog wordt o.a. gebruikt bij patiënten met open wonden.

Vergoeding verzorging en verpleging op bed

Kortdurend gebruik (maximaal 26 weken) van bovenstaande hulpmiddelen, wordt vergoed vanuit de basisverzekering van de zorgverzekering. Bed beschermende onderleggers worden alleen vergoed indien bijvoorbeeld het verlies van wondvocht hygiënische problemen veroorzaakt. De hulpmiddelen moeten worden aangevraagd bij een leverancier waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Indien je de hulpmiddelen bij een andere leverancier aanvraagt, is het mogelijk dat er een lagere vergoeding wordt verstrekt. Indien je een bruikleenhulpmiddel wilt kopen dan is het mogelijk dat de vergoeding hiervoor onder het eigen risico valt. Voor hulpmiddelen die in bruikleen zijn gegeven geldt geen eigen risico. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering wordt vermeld onder welke voorwaarden je recht hebt op een vergoeding voor kortdurend gebruik en langdurig gebruik (langer dan 26 weken).

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding verzorging en verpleging op bed 2019 scoort gemiddeld: 3 2,3 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.