Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding electrocardiogram 2019

Is preventief medisch onderzoek doormiddel van een electrocardiogram mogelijk?

Het is mogelijk om een een electrocardiogram te laten uitvoeren zonder dat je klachten hebt, die wijzen op cardiologische afwijkingen. Dit noemen we preventief medisch onderzoek. De vergoeding van deze onderzoeken zit niet in het basispakket en wordt door enkele zorgverzekeringen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Wat is een electrocardiogram?

Een elektrocardiogram (ECG) ofwel hartfilmpje is één van de eerste onderzoeken die iemand krijgt bij klachten in de borststreek. Een ECG geeft informatie over de elektrische activiteit die ontstaat bij contractie van het hart, over de hartfrequentie, hart grootte en eventueel zuurstof tekort.  Zo kan worden aangetoond of je hart zich in goede conditie bevindt of dat er afwijkingen zijn. Als je klachten hebt die mogelijk te herleiden zijn naar je hartfunctie dan word je door de huisarts door gestuurd voor een ECG. Het ECG maakt twaalf registraties, waarbij elke registratie een ander gedeelte van het hart verantwoord. Het onderzoek duurt slechts enkele minuten en is niet pijnlijk. Voor het maken van een ECG worden er 10 elektroden op uw huid geplakt, 2 op de polsen, 2 op de enkels en 6 op de borst. De elektroden registreren de elektrische activiteit en tonen deze op het  ECG apparaat waarmee ze zijn verbonden. Bij sommige aandoeningen zijn de afwijkingen pas te zien tijdens inspanning, bij deze aandoeningen zal het hartfilmpje tijdens een inspanningstest worden gemaakt.

Wat is een electrocardiogram in combinatie met een inspanningstest?

Dit is in de vorm van een fietstest op een hometrainer. In het buitenland wordt vaak een loopband gebruikt. Bij bijvoorbeeld iemand met angina pectoris, kan het zijn dat het ECG in rust volkomen normaal is. De klachten en afwijking op het ECG ontstaan pas als de hartspier extra zuurstof nodig heeft en de vernauwde kransslagaders dit niet kunnen aanvoeren. Mochten er afwijkingen worden geconstateerd in het ECG, zoals bijvoorbeeld een hartinfarct of een geleidingsstoornis, dan is er vervolgonderzoek nodig.  Bij sommige hartritme stoornissen is het nodig om gedurende een lange duur een hartfilmpje te maken. Dit wordt dan gedaan door middel van een hart kastje dat je bij je kan dragen. Naderhand wordt het hartfilmpje beoordeeld op afwijkingen. ECG is dus een eenvoudige, niet-invasie methode om een snelle beoordeling te maken van de conditie van je hart.

Welke vergoeding kun je krijgen voor een electrocardiogram?

Bekijk in de onderstaande tabel naar de vergoeding die gegeven wordt per zorgverzekeraar. 

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding electrocardiogram 2019 scoort gemiddeld: 9 2,9 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.