Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding geneesmiddelen om de maag leeg te maken 2018

Geneesmiddelen om de maag (darm) leeg te maken

Er zijn verschillende aanleidingen waarvoor het noodzakelijk is dat de maag volledig leeg moet worden gemaakt. Dit komt voor als er bepaalde vergiften uit het lichaam moeten worden verwijderd. Ook moet dit gebeuren voor diverse onderzoeken zoals bijvoorbeeld een röntgenonderzoek, een operatie en een endoscopisch onderzoek.

Wordt kleanprep gebruikt voor darmvoorbereiding?

Wanneer u een bepaald onderzoek of een operatie ondergaat kan het zijn dat het belangrijk dat de darmen schoon zijn. Dat wil zeggen dat er geen voedselresten meer in de darmen aanwezig mogen zijn. Voordat de operatie plaatst vindt wordt er gestart met een laxerend middel. Het middel wat hier vaak voor wordt gebruikt is Kleanprep. Ook kan Colofort gebruikt worden. Met het middel wordt twee dagen voorafgaand aan het onderzoek of operatie gestart. De medicatie wordt opgebouwd aan de hand van een schema. Vanuit het ziekenhuis of kliniek waar het onderzoek of operatie gaat plaats vinden wordt precies uitgelegd wat u tijdens de voorbereiding wel en niet mag doen en hoe uw eetpatroon er uit mag zien. De inname van Kleanprep gaat samen met de inname van veel vocht. In de loop van de twee dagen wordt de ontlasting steeds wateriger, wat er op wijst dat uw darmen steeds schoner worden.

darmvoorbereiding medicatie zorgverzekering vergelijken 2018
Kleanprep wordt vaak gebruikt bij de voorbereiding van onderzoeken en operaties

Welke middelen zijn er, en wat is de werking?  

De volgende middelen kunnen worden voorgeschreven:

  • colofort
  • klean-prep
  • endofalk
  • phosphoral
  • microlax zijn hier o.a. voor geschikt

Er zijn middelen die direct werken (na 5 à 10 minuten/1 à 2 uur) en er zijn middelen die na 1 à 2 dagen werken. Bij een vergiftiging is het noodzakelijk dat de maag zo snel mogelijk leeg wordt gemaakt. Een onderzoek of operatie is meestal gepland, hier kunnen de middelen voor worden gebruikt die na 1 à 2 dagen werken. De genoemde middelen zijn laxeermiddelen, zij zorgen ervoor dat het vocht in de darmen wordt vastgehouden waardoor de ontlasting zacht wordt.

Wat zijn de bijwerkingen?

Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn o.a.: branderig gevoel, overgevoeligheid, winderigheid, buikklachten. 

Wat is de vergoeding voor geneesmiddelen om de maag leeg te maken?

De betreffende medicatie wordt altijd voorgeschreven door een arts. Kijk voor meer informatie over voorgeschreven medicatie.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!


Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.