Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding hartkatheterisatie 2019

Wat is een hartkatheterisatie?

De aorta, de kransslagaderen en de verschillende hartholten kunnen worden onderzocht door een hartkatheterisatie uit te voeren.  Hartkatheterisatie wordt o.a. gedaan om de werking van je hartkleppen te beoordelen, de bloeddruk in je hart te meten, de pompwerking van je hart te meten en eventuele vernauwingen van de bloedvaten van je hart op te sporen. Door een hartkatheterisatie uit te voeren, kan de cardioloog vaak na het onderzoek al vaststellen wat er mis is met het hart. Een katheterisatie vindt plaats in de katheterisatiekamer van een ziekenhuis. Niet elk ziekenhuis beschikt over een katheterisatiekamer. 

Hoe wordt een hartkatheterisatie uitgevoerd?

De cardioloog brengt een katheter (klein slangetje) in via een slagader of ader in de bovenarm, pols of lies. Of er voor een ader of slagader wordt gekozen, is afhankelijk van welk deel van het hart de cardioloog wil onderzoeken. Voordat de katheter wordt ingebracht wordt de huid waar het sneetje wordt gemaakt voor inbrenging van de katheter plaatselijk verdoofd. De katheter wordt opgevoerd naar het hart. In de katheter wordt een contrastvloeistof ingespoten om de hartvaten en kransslagaderen zichtbaar te maken. Met behulp van röntgenapparatuur kan de cardioloog de katheters volgen en worden de gegevens vastgelegd op een film. De patiënt moet even de adem inhouden als er een afbeelding wordt gemaakt. De cardioloog geeft dit tijdens het onderzoek telkens aan.

Katherisatie kamer 2019
Een speciale kamer waar de katheterisatie wordt uitgevoerd

Waar moet je op letten na een hartkatheterisatie?

Als het onderzoek is afgelopen, wordt het prikgat in de (slag)ader stevig aangedrukt. Hierna wordt een drukverband aangebracht dat pas na enkele uren mag worden verwijderd. In plaats van een drukverband wordt vaak een soort dopje (angio-seal) aangebracht dat vanzelf in de huis en (slag)ader oplost. Het contrastmiddel dat is ingespoten wordt door de bloedbaan afgevoerd en met de urine uitgescheiden. Als de katheterisatie via de lies heeft plaatsgevonden dan moet de patiënt nog enkele uren plat op bed liggen.

Wordt hartkatheterisatie vergoed?

Hartkatheterisatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. 

 

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding hartkatheterisatie 2019 scoort gemiddeld: 3 2 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.