Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding mechanische beademing 2019

Wat is mechanische beademing?

Patiënten die niet meer zelfstandig (voldoende) kunnen ademen krijgen mechanische beademing. Dit kan voorkomen bij longfalen, ernstig hoofdletsel, na een hartaanval of als iemand in coma ligt. Mechanische beademing wordt o.a. toegepast om het lichaam rust te geven, dit bevordert het herstel van de patiënt.

Is het mogelijk om te communiceren met iemand aan de mechanische beademing?

Het is moeizaam om met iemand die aan de beademing ligt te communiceren. Zowel voor de patiënt als voor familie en vrienden is dit geen fijne ervaring. Een mogelijke oplossing is dat men de patiënt vragen stelt die eenvoudig met een ja of een nee te beantwoorden zijn. De patiënt is wel in staat om ja te knikken of met zijn hoofd nee te schudden. Het is niet mogelijk om een geheel gesprek met de patiënt te voeren. De patiënt heeft vooral rust nodig, het is dan ook van belang dat de bezoekers niet te veel met elkaar communiceren omdat dit onrust bij de patiënt kan veroorzaken. De patiënt is niet in staat om deel te nemen aan het gesprek.    

Hoe werkt mechanische beademing?

De patiënt is via één of twee slangen aangesloten op een apparaat. De patiënt krijgt lucht door een mondkapje of door een tube (plastic buis) die de luchtweg ingaat. Het is een kunstmatige voorzetting van de ademhaling. Mechanische beademing kan thuis worden gegeven of in een beademingscentrum. Mechanische beademing kan voor korte tijd,maar ook voor langere tijd worden toegepast. Als iemand mechanische beademing heeft gehad en weer zelfstandig kan/mag ademen, dan wordt de beademing langzaam afgebouwd. De patiënt moet weer zelf gaan ademen, de duur van het afbouwen is voor iedereen verschillend. Dit heeft vooral te maken met de indicatie waar iemand voor aan de beademing is gelegd.

Wat is de vergoeding voor mechanische beademing?

Mechanische beademing wordt vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Voor deze vergoeding geldt het eigen risico. Jaarlijks wordt door de overheid de hoogte van het eigen risico bepaald, voor 2019 is het eigen risico per persoon € 385,00.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!


Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.