Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding middelen voor slapeloosheid 2019

Wat te doen tegen slapeloosheid?

Slapeloosheid betekent dat je ’s nachts geregeld wakker wordt, je heel vroeg wakker wordt, of moeilijk in slaap kunt vallen. Duurt de slapeloosheid langer dan meerdere nachten, dan kan er een slaaptekort ontstaan. Het natuurlijke ritme van slapen is verstoord. Op de dag treedt er een vermoeidheid op en hierdoor zijn mensen geneigd om ’s middags ‘even’ te gaan slapen. Het gevolg kan zijn dat het dan ’s avonds nog moeilijker wordt om in slaap te vallen. Ouderen slapen meestal lichter en in kortere perioden. Er kunnen diverse oorzaken zijn die slapeloosheid veroorzaken zoals: opwinding, geluidhinder, bijwerkingen van medicijnen, lichamelijke aandoening, stress, een psychische aandoening en verhoogde schildklieractiviteit.

middelen tegen slapeloosheid zorgverzekering vergelijken 2019
Het komt vaak voor dat mensen moeite hebben met slapen in de nacht

Wat kan je mogelijk helpen?

 • Drie uur voordat je gaat slapen de laatste maaltijd nemen
 • Lage temperatuur in de slaapkamer
 • Avondwandeling maken                                                                                  
 • ’s middags sporten en niet in de avond
 • Geen televisie kijken vlak voor het slapen
 • Cafeïne vrije koffie drinken in plaats van normale koffie
 • Een warme douche nemen voor het slapen gaan

Tracht een vast slaappatroon te ontwikkelen. Sta elke ochtend rond dezelfde tijd op en ga ’s avonds rond dezelfde tijd naar bed. Zorg er voor dat je vanuit je bed niet op een wekker kan kijken, het komt vaak voor dat mensen dan steeds naar de tijd kijken en zich naar voelen, omdat zij nog niet slapen. Slaap indien mogelijk niet op de dag.

Hoe kan ik starten met slaapmiddelen?

Door een slaapmiddel kan je mogelijk langer doorslapen of eerder in slaap vallen. Slaapmiddelen bevatten meestal kalmerende middelen. Gebruik van slaapmiddelen langer dan vier weken wordt afgeraden, omdat het lichaam aan de middelen went. Om hetzelfde effect te krijgen zou een steeds hogere dosering moeten worden ingenomen. Hierdoor kan een lichamelijke en/of psychische verslaving ontstaan. Indien je wilt stoppen met slaapmiddelen moet dit stapsgewijs worden gedaan. Overleg met je (huis) arts als je wilt beginnen/stoppen met het gebruik van een slaapmiddel. Voorbeelden van slaapmiddelen zijn: dalmadorm, dormicum en mogadon. De volgende bijwerkingen kunnen o.a. optreden: verminderde coördinatie, trager denken, misselijkheid, slaperigheid overdag.

Krijg je slaapmiddelen vergoed?

Slaapmiddelen worden in bepaalde gevallen vergoed. Je kunt in de onderstaande tabel een overzicht vinden van de verschillende vergoedingen per zorgverzekering.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding middelen voor slapeloosheid 2019 scoort gemiddeld: 5 2,6 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.