Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding overgangsklachten 2019

Wat zijn overgangsklachten?

De overgang vindt meestal plaats tussen het veertigste en zestigste levensjaar van de vrouw. Het kan ook voorkomen dat de overgang eerder intreedt, dit wordt een vroegtijdige overgang genoemd. In de overgangsperiode ontstaan er klachten die worden veroorzaakt door hormoonschommelingen. Geleidelijk stopt de maandelijkse productie/rijping van de eicellen. De menstruaties worden onregelmatiger en stoppen uiteindelijk. Naast de verandering in de menstruatiecyclus kun je ook andere symptomen krijgen:

 • Opvliegers zijn plotselinge, hevige en korte warmteperioden. Je gezicht/hals en/of borst wordt rood. Ook kun je hevig gaan transpireren
 • Gewichtstoename
 • Vermoeidheid/slaapproblemen
 • Vaginale klachten: Het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina wordt dunner en droger. Hierdoor ook kwetsbaarder en  geslachtsgemeenschap kan een onaangenaam branderig gevoel geven, of pijn doen.
 • Doordat er geen eicellen meer vrij komen wordt ook de aanmaak van het hormoon oestradiol afgeremd. Dit is een vrouwelijk hormoon en kan zorgen voor stemmingswisselingen of innerlijke stress. 

Hebben alle vrouwen overgangsklachten?

Niet alle vrouwen hebben overgangsklachten 20% ervaart geen tot nauwelijks klachten. Een grote groep 50% ervaart klachten die als hinderlijk kunnen worden ervaren en beïnvloeden het levensplezier negatief. Een iets minder grote groep 30% ervaart heftige klachten. Hierbij wordt het dagelijks leven beïnvloed. Deze vrouwen bezoeken vaak ook de huisarts. 

Wat is een overgangsconsulent?

Veel vrouwen hebben klachten in deze periode. Een bezoek aan een overgangsconsulent kan deze vrouwen helpen om goed door deze levensfase te komen. Een verpleegkundig overgangsconsulente is een BIG geregistreerde verpleegkundige, met een aanvullende opleiding speciaal gericht op de overgang. Vaak kun je bij de consulenten een afspraak maken zonder doorverwijzing van een huisarts. Er zijn meerdere praktijken in Nederland die deze hulp aanbieden. Echter zijn in sommige ziekenhuizen ook overgangsconsulenten aanwezig die een eigen spreekuur houden. Een overgangsconsulent begeleidt deze vrouwen d.m.v. het geven van adviezen:

 • Tijdens een eerste bezoek aan de consulent worden vooral de klachten geïnventariseerd en er wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld.
 • Het behandelplan is gericht op voeding, beweging en leefstijl.
 • Afhankelijk van de klachten zijn 2 of 3 consulten vaak voldoende. In een apotheek wordt ook geregeld een overgangsconsult aangeboden. Dit consult is éénmalig en duurt ongeveer 30 minuten, er zijn geen kosten aan verbonden.

Wat is de vergoeding voor een overgangsconsulent? 

Er wordt geen vergoeding verstrekt vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Je kunt in aanmerking komen voor een vergoeding uit een aanvullende verzekering indien je deze hebt afgesloten bij je zorgverzekeraar. Voor deze vergoeding geldt geen eigen risico. Bekijk de onderstaande tabel voor meer informatie en welke vergoeding wordt verstrekt per zorgverzekering.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding overgangsklachten 2019 scoort gemiddeld: 1 5 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.