Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding röntgenfoto tandarts 2019

Wanneer maakt een tandarts een röntgenfoto?

Een röntgenfoto wordt met röntgenstralen gemaakt. Deze stralen dringen door het bot, tanden/kiezen en de huid. De foto maakt de binnenkant van de tanden, kiezen en het kaakbot zichtbaar. Het apparaat waarmee de foto’s worden gemaakt, wordt door de tandarts op het gedeelte van je mond gericht, waarvan een foto moet worden gemaakt. Het apparaat wordt aangezet. Op dat moment komt er röntgenstraling uit het apparaat. De foto die wordt gemaakt wordt als fotonegatief afgedrukt. Er wordt een hele kleine hoeveelheid straling gebruikt. De kans op nadelige gevolgen voor de gezondheid is uiterst gering. De tandarts en tandartsassistent(e) staan tijdens het maken van een foto achter een muur omdat zij anders te vaak aan de röntgenstraling bloot staan. De tandarts kan met behulp van de foto’s o.a.

 • de gezondheid van het kaakbot vaststellen
 • de wortels van tanden en kiezen bekijken
 • vaststellen of er verstandskiezen in het kaakbot aanwezig zijn
 • er kan een gaatje onder een oude vulling worden gevonden
 • vaststellen of er een ontsteking aanwezig is
 • als een kies moet worden getrokken kan aan de hand van de foto worden vastgesteld of de tandarts de kies kan verwijderen of dat je hiervoor wordt doorgestuurd naar een kaakchirurg.

Röntgenstraling is schadelijk voor het ongeboren kind! Indien je zwanger bent meldt dit dan als je tandarts een röntgenfoto wil maken.


Een röntgenfoto is een belangrijk middel voor de juiste diagnostiek

Worden röntgenfoto's door de tandarts vergoed door de zorgverzekering? 

Voor personen onder de achttien jaar wordt voor bepaalde röntgenfoto’s een vergoeding verstrekt vanuit de basisverzekering, voor deze vergoeding geldt geen eigen risico. 
Personen van achttien jaar en ouder kunnen alleen in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit een tandartsverzekering. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekering om vast te stellen welk bedrag wordt vergoed vanuit de tandartsverzekering. Het verschil tussen de vergoeding en het tarief van de behandeling moet je zelf betalen. Indien je alleen een basisverzekering hebt afgeslote,n is het mogelijk raadzaam om een tandartsverzekering bij je zorgverzekeraar af te sluiten. Bekijk voor meer informatie over de vergoeding per zorgverzekering in de onderstaande tabel.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding röntgenfoto tandarts 2019 scoort gemiddeld: 7 4 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.