Vergoeding brillen 2025

Waarom is een bril nodig?

Een bril bestaat uit brillenglazen en een montuur. De brillenglazen zijn van kunststof of glas gemaakt. De brillenglazen zijn bedoeld om het gezichtsvermogen te verbeteren en kunnen de ogen beschermen. Het montuur is voor het positioneren van de brillenglazen. Een bril zorgt ervoor dat de uitstraling van de drager flink verandert en dat vinden sommige mensen erg aangenaam. Uiteraard heeft het dragen van een bril ook enkele voordelen ten opzichte van contactlenzen:

  • De bril kun je gemakkelijk en snel op- en afzetten
  • Het schoonmaken van een bril is een zeer snelle en gemakkelijke klus
  • Keuze uit verschillende soorten monturen
  • Bij meerdere brillen kan de gebruiker telkens een andere uitstraling aannemen.   

Bril zorgverzekering vergelijken
Bij een opticien kun je terecht voor advies en aankoop van een bril of lenzen

Kan je scherper zien door een bril?

Verschillende afwijkingen van de ogen kunnen worden gecorrigeerd door een bril. Bijvoorbeeld: bijziendheid, verziendheid en scheelzien. Als iemand bijziend is betekent dat hij/zij beelden in de verte minder scherp ziet. Bij verziendheid ziet iemand juist de beelden van dichtbij slecht. Door het dragen van een bril is iemand weer in staat de beelden in de verte of van dichtbij goed te zien.

Is een bril een goede manier voor oogbescherming?

Een bril kan ook worden gedragen als oogbescherming, bijvoorbeeld een zonnebril. Door een zonnebril wordt het licht dat in het oog valt getemperd. Bepaalde zonnebrillen zijn speciaal ontworpen om ultraviolet licht zo veel mogelijk tegen te houden. Het oog kan geïrriteerd worden door ultraviolet licht, dit kan een blijvende verandering in het oog veroorzaken. Een zonnebril dient als bescherming maar is niet geschikt om in de zon te kijken. Dit kan wel met een eclipsbril, deze wordt o.a. door mensen gebruikt die naar een zonsverduistering willen kijken. Voor diverse beroepsgroepen zijn er veiligheidsbrillen die ter bescherming dienen van de ogen, zoals bijvoorbeeld een lasbril. Zowel een zonnebril als een veiligheidsbril kunnen op sterkte (voor bijziend- en verziendheid) worden gemaakt.

Wat is de vergoeding voor een bril?

Vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering wordt geen vergoeding* gegeven. Indien je een aanvullende verzekering hebt afgesloten heb je mogelijk recht op een (gedeeltelijke) vergoeding. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekering om vast te stellen of je recht hebt op een vergoeding. In de onderstaande tabel kun je per zorgverzekering zien wat de vergoeding is welke je krijgt wanneer je een nieuwe bril hebt aangeschaft.

*In bepaalde gevallen (medische noodzaak) heb je mogelijk recht op een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit de basisverzekering

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.