Is een zorgverzekering verplicht?

Nederland kent twee soorten verzekeringen, een basisverzekering en een aanvullende zorgverzekering. De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Er zijn een aantal uitzonderingen waarop wij in dit artikel verder in zullen gaan. Bekijk goed of dit voor jou van toepassing is, alvorens je een besluit neemt om je zorgverzekering te stoppen.

Voor wie is de basisverzekering niet verplicht

De volgende groepen zijn een uitzondering op de regel en niet verplicht tot het afsluiten van een zorgverzekering in Nederland.

Gepensioneerden in het buitenland

Heb je een uitkering of pensioen in Nederland, dan gelden hiervoor aparte regels. Het heeft namelijk te maken met het land waar je verblijft een verdragsland is. In sommige gevallen is het mogelijk om alsnog te genieten van de vanuit Nederland geregelde regelingen. Hiervoor dien je contact op te nemen met het CAK. Daar dien je  een aanvraag document S1 in te vullen en op te sturen waarna zij je status zullen beoordelen.

Werknemers in het buitenland

Voor deze groep gelden ook een aantal uitzonderingen waarbij je niet verplicht bent tot het afsluiten van een zorgverzekering, let wel soms kan het wel raadzaam zijn om dit wel af te sluiten. Onderstaande toont dus enkel indien men dus niet verplicht is om de basisverzekering af te sluiten:

  • In het bezit van de Nederlandse nationaliteit en werkzaam in het buitenland
  • Woonachtig in Nederland, in het bezit van de Nederlandse nationaliteit maar werkzaam voor een buitenlandse werkgever.
  • Ambtenaren, personeelsleden (inclusief de gezinsleden van) werkzaam bij de ambassades en consulaten in Nederland.

Studenten in of vanuit het buitenland

Studenten die tijdelijk in het buitenland verblijven voor hun studie en hier betaald krijgen door een buitenlandse werkgever, dan kun je lokaal een zorgverzekering afsluiten en ben je niet verplicht om er één te hebben in Nederland. Let wel, ben je jonger dan 30 jaar en krijg je hier niet betaald door een buitenlandse werkgever dan is de basisverzekering vanuit Nederland wel verplicht.

Internationale studenten die in Nederland studeren en geen werkgever of betaalde stagevergoeding ontvangen. Let op, neem je een bijbaan en ontvang je wel een vergoeding voor deze werkzaamheden, dan dien je wel een basisverzekering af te sluiten.

Militairen, gedetineerden en gemoedsbezwaarden

Voor deze groepen zijn uitzonderingen en overige regelingen getroffen en derhalve niet verplicht tot het afsluiten van een basisverzekering.

Is het duidelijk of een zorgverzekering verplicht is?

Dan kun je direct gebruik maken van onze zorgvergelijker om een zorgverzekering af te sluiten. Dit kan ook tussentijds, indien de situatie waarin je zit is veranderd. Kom je er niet uit, dan kun je te allen tijde contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zij zullen je status onder de loep nemen en exact vertellen wat je verplichtingen zijn op dit moment.

 

Last Updated on 2 juli 2020 by Frans Kooning