Hinderpaalcriterium, wat is dat nou precies?

Het hinderpaalcriterium is een artikel (13) dat in 2015 toegevoegd is aan de Zorgverzekeringswet. Heel letterlijk staat hier dat de vergoeding die wordt gegeven door de zorgverzekeraar niet dermate laag mag zijn om de zorgvrager te hinderen gebruik te maken van de niet gecontracteerde zorgverlener.

Hoe is het hinderpaalcriterium ontstaan?

Dit artikel is toegevoegd naar aanleiding van een proefprocedure in 2014 door de Hoge Raad. Het feit was dat een zorgverzekeraar niet meer dan 50% van het marktconforme tarief wilde vergoeden indien men gebruik maakte van een niet gecontracteerde zorgverlener. Deze oordeelde dat de vergoeding dusdanig laag was waardoor het voor zorgvragers een hindernis zou zijn om hier gebruik van te maken. Daar we in Nederland een vrije zorgkeuze hebben om zelf onze zorgverleners te kiezen is er uiteindelijk voor gekozen om dit artikel toe te voegen aan de Zorgverzekeringswet.

Wat zijn dan de minimum vergoedingen van de verzekeraars?

Dat is een lastige vraag, we kennen tenslotte de (budget)polissen die slechts een vergoeding geven tot 65% van het marktconforme tarief. Dit is, indien men gebruik maakt van een niet gecontracteerde zorgverlener. Echter ook juridisch gezien zijn er verschillende uitspraken over wat een daadwerkelijk tarief zou moeten zijn, wat een eventuele hinder geeft aan de zorgvrager.

Hoe kun je voorkomen dat je hiermee te maken krijgt?

  • Bekijk vooraf of jouw zorgverlener is gecontracteerd, indien dit het geval is dan kun je zonder problemen gebruik maken van deze zorg en staat dit geheel los van het hinderpaalcriterium.
  • Vraag vooraf na wat de vergoedingen zijn bij het gebruik van niet gecontracteerde zorgverleners binnen jouw polis/dekking bij je zorgverzekeraar. Dit voorkomt een hoop gedoe achteraf waarbij je vaak zelf veel moet bijbetalen.
  • Sluit geen budgetpolis af! Kies voor een naturapolis met minimaal 75% dekking bij het gebruik van niet gecontracteerde zorgverleners. Of kies voor de restitutiepolis waarbij de zorgverzekeraar 100% vergoeding geeft van het marktconforme tarief.

Let op! In de zorgvergelijker dient men te kiezen voor gedeeltelijke of volledige keuzevrijheid. Selecteer je deze opties dan krijg je de polissen te zien met een dekking vanaf 75% van het marktconforme tarief bij niet gecontracteerde zorgverleners.

Last Updated on 13 april 2020 by Frans Kooning