Zorgverzekering opzeggen?

Een zorgverzekering wordt standaard afgesloten voor de looptijd van een jaar. Ga je zelf je zorgverzekering opzeggen? Dan dient dit te gebeuren voor 31 december. Sluit je online een nieuwe zorgverzekering af? Dan zorgt je nieuwe zorgverzekeraar er automatisch voor dat de oude polis direct wordt opgezegd.

De oude zorgverzekering wordt ten alle tijden gestopt per 1 januari, de dag dat de nieuwe zorgverzekering ook in zal gaan. Ook al besluit je te wachten tot eind januari (wat alleen kan indien je zelf de huidige polis hebt opgezegd) gaat de verzekering altijd in per die datum.

Zelfstandig je zorgverzekering opzeggen?

Zoals we zojuist hebben uitgelegd, bestaat er de mogelijkheid dat je zelfstandig je zorgverzekering kan opzeggen. Je kunt jouw zorgverzekeraar hiervan verwittigen in de zogeheten overstap periode van de zorgverzekeringen. Deze begint op 12 november, de dag dat de verzekeraars uiterlijk de prijs voor de zorgpremie bekend moeten maken en je kunt starten met je zorgverzekering vergelijken.

Voorheen kon dit enkel schriftelijk worden beëindigd bij de zorgverzekeraars. Echter zijn veel zorgverzekeraars digitaal en kun je ze via het contactformulier eenvoudig bereiken. Wil je weten hoe je jouw zorgverzekeraar kunt bereiken, selecteer deze dan op de volgende pagina: Zorgverzekeraars.

Je nieuwe zorgverzekeraar de oude laten opzeggen!

Heb je geen zin in gezeur, dan is dit simpelweg de meest eenvoudige oplossing, indien je binnen het zorgseizoen bent overgestapt naar een nieuwe zorgverzekeraar. Dan zegt je nieuwe zorgverzekeraar automatisch je oude verzekering voor je op, je hoeft hier niets voor te doen. Je kan tenslotte ook nooit tweemaal een zorgverzekering hebben en dit wordt allemaal gecorrespondeerd aan de verzekeraars onderling middels het VECOZO systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de oude verzekering automatisch wordt beëindigd bij intreding van de nieuwe zorgverzekering. De zorgverleners hebben op deze wijze altijd een actueel overzicht van jouw gegevens.

Direct bekijken welke zorgverzekering 2024 het beste aansluit op jouw wensen? Maak dan nu gebruik van de zorgvergelijker, stap over en alles is automatisch geregeld!

Last Updated on 7 januari 2024 by Team ZorgverzekeringWijzer