Wat is de inkomensafhankelijke bijdrage?

De inkomensafhankelijke bijdrage is een onderdeel van de ZorgverzekeringsWet, iedereen betaald op zijn of haar manier een gedeelte van zijn of haar loon. Ben je in loondienst, dan gaat dit vaak automatisch via je salaris, namelijk je werkgever betaald hiervoor. Ben je een directeur, ZZP’er of gepensioneerd? Dan dien je dit zelf te betalen middels de belastingdienst.

Inkomensafhankelijke premie zorgverzekering 2024

Zoals hierboven omschreven, iedereen betaald hoe dan ook een gedeelte van zijn of haar loon aan de inkomensafhankelijke premie, de hoogte verschilt dus of je zelfstandige bent of in loondienst.

Ben je in loondienst, dan betaald je werkgever vaak deze kosten, dit wordt dan ook de werkgeversheffing genoemd: De kosten bedragen in 2024, 6,57 % van het loon.

Ben je zelfstandige, gepensioneerd of heb je een uitkering dan betaal je zelf aan de belastingdienst, dit noemen we de werknemersbijdrage, deze bedraagt in 2024: 5,32% van het loon.

Maximum heffingsbedrag inkomensafhankelijke bijdrage Zvw 2024

Ieder jaar schuift deze grens weer iets op, voor het jaar 2024 is de maximale bijdrage gezet tot een bedrag van € 71.624,- Let op dit is niet het totaal te betalen bedrag maar het percentage van dit bedrag.

Hoe betaal je de inkomensafhankelijke bijdrage?

  • Werknemer: Dan zit die bedrag automatisch verwerkt in je loon, je kunt dit exacte bedrag terugvinden op je loonstrook / jaaropgave.
  • Gepensioneerde: De uitkeringsinstantie verwerkt dit in het uit te betalen pensioen.
  • Ondernemer: Als ondernemer krijg je jaarlijks een aanslag via de inkomstenbelasting.

Besparen op deze kosten?

Het is niet mogelijk om te besparen op deze kosten, het zijn vaste bedragen die geheel afhankelijk zijn van je inkomsten. Des te meer je verdient, des te meer je dus betaald, gelukkig wel gemaximaliseerd.

Wil je het komende zorgseizoen tot wel € 300,- op jaarbasis besparen op je zorgverzekering? Dan is het wel verstandig om vanaf 12 november te starten met je zorgverzekering vergelijken. Je kan middels deze zorgvergelijker een polis maken die exact aansluit op je wensen voor het komende zorgseizoen, kom je er niet uit? Wij helpen je graag met het overstappen naar een nieuwe zorgverzekering in 2025!

 

 

Last Updated on 7 januari 2024 by Team ZorgverzekeringWijzer