Wat is de inkomensafhankelijke bijdrage?

De inkomensafhankelijke bijdrage is het bedrag dat je dient te betalen voor de zorg in Nederland. Iedereen betaald via zijn / haar inkomen deze verplichte financiële bijdrage. Op dit moment zijn er twee soorten eigen bijdragen, respectievelijk:

  • Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)
  • Inkomensafhankelijke bijdrage Wet Langdurige Zorg (Wlz)

Middels dit artikel willen wij je een duidelijk inzicht geven in de kosten die je kunt verwachten indien deze voor jou van toepassing zijn.

Hoeveel kosten kan ik verwachten?

De hoogte van deze bijdragen zijn mede afhankelijk of je inkomsten hebt, de hoogte van je inkomsten en / of je pensioen / uitkering.

De bijdrage via de werkgeversheffing bedragen: 

2021: 7 procent

2022: 6,7 procent

De  bijdrage voor ondernemers, pensionado’s, uitkeringsgerechtigen:

2021: 5,7 procent

2022: 5,45 procent

De bijdrage voor de Wet Langdurige Zorg (Wlz) bedraagt:

9,65%

Maximum heffingsbedrag inkomensafhankelijke bijdrage Zvw 2020

De belastingdienst hanteert wel een maximum bedrag waarop de heffingen worden gedaan, voor deze bijdrage van 2020 is dit: 57.232 euro, ofwel via de werkgever betaal je maximaal: € 3835,- en voor ondernemers, gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden maximaal € 3119,-.

Hoe betaal je de inkomensafhankelijke bijdrage?

  • Werknemer: Dan zit die bedrag automatisch verwerkt in je loon, je kunt dit exacte bedrag terugvinden op je loonstrook / jaaropgave.
  • Gepensioneerde: De uitkeringsinstantie verwerkt dit in het uit te betalen pensioen.
  • Ondernemer: Als ondernemer krijg je jaarlijks een aanslag via de inkomstenbelasting.

Besparen op deze kosten?

Het is niet mogelijk om te besparen op deze kosten, het zijn vaste bedragen die geheel afhankelijk zijn van je inkomsten. Des te meer je verdient, des te meer je dus betaald, gelukkig wel gemaximaliseerd.

Wil je het komende zorgseizoen tot wel € 300,- op jaarbasis besparen op je zorgverzekering? Dan is het wel verstandig om vanaf 12 november te starten met je zorgverzekering vergelijken. Je kan middels deze zorgvergelijker een polis maken die exact aansluit op je wensen voor het komende zorgseizoen, kom je er niet uit? Wij helpen je graag met het overstappen naar een nieuwe zorgverzekering in 2021!