Wanneer kun je overstappen?

In principe kun je in Nederland slechts eenmaal per jaar wisselen van zorgverzekering. Dit noemen wij ook wel de overstap periode of het zorgseizoen. Deze periode  betreft vanaf 12 november tot en met 31 december van het betreffende jaar. In deze periode heb je dan 8 weken de tijd om een vergelijking te maken van de bestaande polissen en van de zorgverzekeraars die volgend jaar actief zullen zijn. Ben jij benieuwd of je buiten deze periode kunt overstappen, er zijn uiteraard wat uitzonderingen op de regel. In dit artikel leggen wij je u it wanneer dit mogelijk is.

Uitzonderingen voor tussentijds switchen:

Er zijn een aantal uitzonderingen wanneer je tussentijds kun overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. De volgende situaties behoren hiertoe:

  • Indien je vanuit het buitenland in Nederland komt wonen en nog niet in het bezit bent van een Nederlandse zorgverzekering
  • Wanneer je verzekeringsplichtig bent en nog niet in het bezit bent van een zorgverzekering
  • Wanneer je 18 jaar bent geworden en vanaf dat moment niet meer op de naam van je ouders meeverzekerd wilt zijn
  • Wanneer je in het buitenland woont en in Nederland belasting betaalt
  • Wanneer je in militaire dienst was en uit dienst treedt
  • Als de collectieve verzekering via je werkgever stopgezet wordt door bijvoorbeeld een faillissement
  • Indien je wettelijk gaat scheiden van je partner

Overstappen is besparen in 2024!

Voldoe je aan een van de bovenstaande punten? Of zitten we qua data binnen de overstap periode?  Dan is het een goed moment om je wensen goed op een rij te zetten. Vaak is het zo dat consumenten terug vallen op de oude vertrouwde polis die ze vroeger ook hadden. Maar bekijk deze wel even goed. Extra kraamzorg op je 60e? Hoge orthodontie vergoedingen terwijl je inmiddels in het bezit bent van een prachtig gebit? Natuurlijk is dit gechargeerd, maar in de praktijk zien wij dit echt vaak terug komen.

Middels onze zorgvergelijker kun je eenvoudig je wensen van nu aangeven voor het komende zorgseizoen. Wil je kijken welke zorgverzekering het beste aansluit op jouw wensen? Start dan nu met je zorgverzekering vergelijken.

 

Last Updated on 7 januari 2024 by Team ZorgverzekeringWijzer