Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding copd 2019

COPD

Chronic Obstructive Pulmonary Desease (COPD) is een longziekte die niet te genezen is. COPD is een verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis. Door longfunctietesten en een CT-scan (geeft een  driedimensionaal beeld van de longen) kan de diagnose COPD worden gesteld. Het is een chronische longziekte waarbij de patiënt steeds meer moeite heeft met ademhalen. Omdat de luchtwegen blijvend vernauwd zijn werken de longen steeds minder goed. Er is sprake van een blijvende ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. De ontsteking wordt meestal door jarenlang roken veroorzaakt. Het kan ook worden veroorzaakt door ingeademde lucht waarin zich prikkelende stofdeeltjes (bijvoorbeeld graanstof- of metaaldeeltjes) bevinden. Dit kan voorkomen bij bepaalde beroepen waarbij deze deeltjes vrij kunnen komen. De verschijnselen van COPD zijn o.a. hoesten, slijm in de luchtwegen, benauwdheid, kortademigheid bij het traplopen, ademen geeft een piepend/brommend geluid. In de loop van de jaren krijgt een COPD patiënt steeds meer moeite om genoeg lucht te krijgen. Sommige COPD patiënten gaan inspanning voorkomen omdat zij bang zijn het weer benauwd te krijgen. Terwijl het juist belangrijk is om voldoende te blijven bewegen en hierdoor een zo’n goed mogelijke conditie te houden.  

Medicijnen

De meeste patiënten krijgen luchtwegverwijders en ontstekingsremmers voorgeschreven. Door een luchtwegverwijder worden de spieren rondom de luchtwegen enigszins ontspannen, hierdoor kun je gemakkelijker ademen. Deze medicijnen worden ingeademd middels een inhalator (puffer). Er zijn verschillende inhalatoren, voor elke inhalator is een andere inhalatietechniek nodig. Voordat je een inhalator gaat gebruiken geeft je arts het advies hoe u deze moet gebruiken en oefent u eerst in bijzijn van uw arts. Een ontstekingsremmer is een onderhoud medicijn en moet voor langere tijd worden gebruikt. Een antibioticakuur wordt gegeven om een infectie van de longen te bestrijden.

Klachten verminderen                                                     

COPD is niet te genezen. Je kunt de klachten wel verminderen door o.a.:

  • Direct met roken te stoppen, hierdoor voorkom je verdere schade. Heb je moeite met het stoppen van roken vraag dan je huisarts om advies.
  • Gezonde voeding is belangrijk, een diëtist(e) kan je goede voedingsadviezen geven.
  • Voldoende beweging elke dag, bijvoorbeeld zwemmen of wandelen. Een half uur dagelijks in beweging is voor iedereen belangrijk. Tijdens het stofzuigen of tuinieren ben je ook in beweging. Indien je tijdens het bewegen kortademig wordt kun je door bepaalde ademhalingsoefeningen het gevoel verminderen van kortademigheid. Een oefentherapeut of fysiotherapeut kan je de juiste adviezen geven en de ademhalingsoefeningen aanleren.
  • Een COPD patiënt wordt aangeraden om elk najaar een griepprik te halen ter voorkoming van complicaties bij een griep. Griep is een virusinfectie, de conditie van de luchtwegen kan hierdoor ernstig minderen.                                                                                                          

Vergoeding Fysiotherapie 2019

Vanuit de basisverzekering wordt een vergoeding gegeven voor fysiotherapie indien er sprake is van een chronische aandoening zoals COPD. Per 1 januari 2019 valt de zorg bij patienten met COPD namelijk in het basispakket van de zorgverzekering (eerste 20 behandelingen). Let wel hiervoor wordt wel aanspraak gemaakt op het eigen risico van de zorgverzekering! 

 

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding copd 2019 scoort gemiddeld: 45 2,1 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.