Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding medicijnen allergie 2019

Welke typen van allergie zijn er? 

Allergie kan worden onderscheiden in 4 typen. Elk type geeft op een eigen manier een reactie in het lichaam. Een allergie is een immuunreactie op een vreemde stof van buitenaf die het lichaam kan schaden. De reactie kan lopen van hooikoorts en astma, tot eczeem en het meest schadelijk; de anafylactische shock.

Welke allergieën zijn er?

Enkele voorbeelden van allergieën: Bij hooikoorts heb je een allergie voor stuifmeel. Hooikoorts kenmerkt zich o.a. door de volgende klachten: rode ogen, loopneus, jeukende ogen, veel niezen. Er zijn veel stoffen die allergische klachten kunnen veroorzaken bijvoorbeeld: huisdieren, huisstofmijt, stuifmeel en schimmels van planten, bomen en gras. Je kunt ook een voedsel allergie hebben, dat betekent dat bepaald voedsel een allergische reactie veroorzaakt. Er zijn kappers/kapsters die allergisch worden voor haarverf, het kan dan voorkomen dat zij een ander beroep moeten gaan uitoefenen. Mensen die heel erg allergisch zijn voor bijvoorbeeld insectenbeten of noten kunnen een levensbedreigende allergieaanval krijgen. Je kunt ook allergisch zijn voor bepaalde medicijnen.

Welke geneesmiddelen worden gebruikt bij allergie?

Er zijn vier verschillende groepen waar de geneesmiddelen onder vallen:

 • Anti histamine: Deze medicatie maken de histamine die vrijkomen in het lichaam en de allergische reactie opwekken onschadelijk
 • Cromonen zorgen ervoor dat de celmembraan van de mestcel waar de histamine uitkomen, stabiel blijft en niet zal afbreken.
 • Corticosteroiden kunnen de ontsteking onderdrukken, waardoor het vrijkomen van stoffen die tot een allergische reactie kunnen lijden worden onderdrukt.
 • Immunotherapie met allergenen. Deze therapie bestaat uit bestaat uit langdurige toediening van allergeenhoudende extracten met als doel de patiënten minder gevoelig te maken voor de desbetreffende allergenen, zodat de allergieklachten verminderen en eventueel de allergiemedicatie kan worden afgebouwd.

medicijnen allergie zorgverzekering vergelijken 2019
Voor bijvoorbeeld hooikoorts bestaan er veel verschillende medicijnen

Welke medicijnen voor allergie bestaan er?

Er zijn veel verschillende soorten allergie medicatie. De grootste groep bestaat uit anti histamine geneesmiddelen:

 • Acrivastine
 • Alimemazine
 • Cetirizine
 • Clemastine
 • Cyproheptadine
 • Desloratadine
 • Dexchloorfeniramine
 • Demitideen
 • Ebastine
 • Fexofenadine
 • Hydroxyzine
 • Ketotifen
 • Levocetirizine
 • Loratidine
 • Mizolastine
 • Promethazine
 • Rupatadine

Antihistamine zijn medicatie die worden toegepast bij allergische reacties, die ontstaan door de productie van histamine als reactie op een vreemde stof die het lichaam binnendringt. Voorbeelden zijn eczeem, netelroos, allergische neusontsteking, uitslag door medicijnengebruik, voedingsmiddelen allergie en anafylactische shock. Antihistamine worden naast gebruik voor allergie ook gebruikt bij draaiduizeligheid, reis en bewegingsziekte, misselijkheid en braken. Er bestaan twee groepen antihistaminica, namelijk sederende antihistaminica die uitwerking hebben op het centrale zenuwstelsel en niet-sederende antihistaminica die geen sederende werking hebben. Naast het antihistaminerg effect kunnen antihistaminica ook antiserotonerge, anticholinerge die het parasympatische systeem remmen, anti-emetische tegen misselijkheid, braken, reisziekte of sederende effecten teweeg brengen

Wat zijn de bijwerkingen voor antihistamine?

Antihistamine geeft weinig en zelden bijwerkingen. Medicatie met anticholinerge effect, kunnen zorgen voor een droge mond en keel, accommodatieverlies van de ogen en ophopen van urine in de blaas. Bij de klassieke sederende antihistaminica kunnen sufheid, slaperigheid, duizeligheid, tremor en coordinatie stoornissen optreden. Niet-sederende antihistaminica kunnen bij overdosering hartritmestoornissen veroorzaken. Een waarschuwing voor het gebruik is aangewezen bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. In deze gevallen dient u het product niet te gebruiken omdat het de baby kan schaden. Jonge kinderen zijn in het algemeen veel gevoeliger voor de toxische effecten van antihistaminica dan volwassenen.

Farmacotherapeutisch Kompas

Het Farmacotherapeutisch kompas kan men raadplegen, indien er vragen zijn over bijwerkingen. Dit is handig als je de bijsluiter niet meer kunt vinden van een bepaald geneesmiddel. In het farmacotherapeutisch kompas kan men alle informatie vinden van alle geregistreerde geneesmiddelen van Nederland. Ook de juiste informatie is hier te vinden over de toediening van het middel en wat te doen bij overdosering (veelal direct een (huis)arts contacten over een eventuele vervolgbehandeling). Je kunt de informatie vinden op de website van het Farmacotherapeutisch Kompas. 

Welke behandelingen naast medicijnen voor allergie zijn er?

Een diëtist(e) kan een dieet voorschrijven bij een voedselallergie. Een allergie voor huisdieren kan worden voorkomen door het huisdier weg te doen (soms onvermijdelijk). Soms helpt het al, als men uit de buurt blijft van het huisdier, dit is afhankelijk van de mate van allergie voor het huisdier. Een adrenaline injectie wordt gegeven bij een acute levensbedreigende allergieaanval. Iemand die allergisch is voor insectenbeten draagt meestal een adrenaline pen bij zich. Indien hij/zij door een insect wordt gestoken kan hij/zij zichzelf direct adrenaline toedienen. Voor de vervolgbehandeling moet wel direct medische hulp worden ingeroepen.

Welke vergoeding wordt gegeven voor medicatie tegen allergie?

Allergie medicatie wordt vanuit de basisverzekering volledig vergoed. Echter is er wel sprake van uw eigen risico. Als je het maximum van je eigen risico nog niet hebt bereikt, zijn de kosten wel voor eigen rekening. In de menubalk bovenin kun je het overzicht vinden van de vergoedingen met betrekking tot de medicatie tegen allergieen. Meer informatie is beschikbaar op de website van de Vereniging van Allergie Patienten.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding medicijnen allergie 2019 scoort gemiddeld: 14 2,5 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.